Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Uczniowie kl 1b twórcami zegara jodowego!!!

Uczniowie kl 1b twórcami  zegara jodowego!!!

W dzisiejszej odsłonie tj 30 listopada 2016r. podczas cyklicznych zajęć w naszym klasowym laboratorium chemicznym, pani Dominika zaprezentowała nam jeden z ciekawszych i efektowniejszych eksperymentów chemii kuchennej, jakim jest stworzenie domowego zegara jodowego. Tak właściwie, to należałoby je nazwać wydaniem apteczno-domowym. Dlaczego? Bo do jego stworzenia potrzebowaliśmy m.in.: witaminy C (kwas askorbinowy);jodyny; skrobi; wody utlenionej (3% nadtlenek wodoru).

Doświadczenie, które zostało wykonane często nosi nazwę „zegara jodowego”. Słowo zegar oznacza, że musieliśmy odczekać chwilę, aby zobaczyć ciemnogranatową barwę. Drugi fragment nazwy jest natomiast powiązany z jodyną, która zawiera w sobie jod. Jodyny zwykle używa się do dezynfekcji obtarć lub niewielkich zranień. Chemicy wykorzystują jodynę do wykrywania skrobi. Skrobia znajduje się w wielu zbożach i w bulwach ziemniaka. Jest to bardzo ważny składnik naszego jedzenia, ponieważ dostarcza nam bardzo dużo energii. Po połączeniu jodyny ze skrobią, jodyna staje się granatowa. Mąka ziemniaczana zawiera skrobię, dlatego na końcu naszego doświadczenia substancja staje się granatowa. W doświadczeniu użyliśmy witaminy C, która powstrzymywała jodynę przed połączeniem ze skrobią. A woda utleniona powstrzymywała działanie witaminy C. Całe to doświadczenie można porównać do bitwy, w której różne składniki walczyły o kolor całej mieszaniny.

Jakie to proste, prawda?:)

Zachęcamy do domowego eksperymentowania!!!

Dzielni chemicy z  kl. Ib

Znalezione obrazy dla zapytania ZEGAR JODYNOWY

 

Statystyka

Dzisiaj1219
Wczoraj2413
Tydzień6541
Miesiąc31779
Wszystkie1747177

Visitor IP : 3.144.233.150 1 Unknown - Unknown
Powered by CoalaWeb