Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY   POWODUJĄCE    ALERGIE   LUB     REAKCJE NIETOLERANCJI

1.ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN- pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:  

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstorozę,  

b)maltodekstryn na bazie pszenicy,  

c)syropów glukozowych na bazie jęczmienia,  

d)zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego       pochodzenia rolniczego;  

2.SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE;

3.JAJA I PRODUKTY POCHODNE;

4.RYBY I PRODUKTY POCHODNE, Z WYJĄTKIEM;  

a)żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;   b)żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako klarujące do piwa i wina;

5.ORZESZKI ZIEMNIE (ARACHIDOWE) I PRODUKTY POCHODNE;

6.SOJA I PRODUKTY POCHODNE, z wyjątkiem;  

a)całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;  

b)mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego Dalfatokoferolu, naturalnego octanu         Dalfatokoferolu, naturalnego bursztynianu Dalfatokoferolu pochodzenia sojowego;  

c)fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7.MLEKO I PRODUKTY POCHODNE (łącznie z laktozą) z wyjątkiem:  

a)serwatki wykorzystywane do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego         pochodzenia rolniczego,  

b)laktitolu;

8.ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana),orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowce (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje /orzechy pistacjowe (Pistacja vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia tornifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9.SELER I PRODUKTY POCHODNE;

10.GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE;

11.NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE;

12.DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY W STĘŻENIACH POWYŻEJ 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2   dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13.ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE;

14.MIĘCZAKI I PRODUKTY POCHODNE; Oraz produkty pochodne, o ile obróbka , jakiej poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności , ocenianej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu , z którego powstały.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego I Rady UE NR 1169/2011 z dn.25 października 2011r.

Statystyka

Dzisiaj864
Wczoraj946
Tydzień1810
Miesiąc27048
Wszystkie1742446

Visitor IP : 18.117.153.38 1 Unknown - Unknown
Powered by CoalaWeb